Акшая Тритя

 

Акшая Тритя

Акшая Тритхи или тритя е на 21 април  2012

Акшая Тритя – Akshaya Tritiya

Акшая Тритя или Акха Тийдж е много важен и свещен ден Вайшакха от календара на хиндусите. На този ден всяка секунда е свещена.
Думата акшая означава „това, което никога не изчезва” и денят е идеален за стартиране на нови дейности, защото се смята е всяка инвестиция на този ден е силно оценена и се възвръща. Смята се че на този ден слънцето и луната са най-силни и добре поставени.
Това е най-светлия ден, Слънцето се намира в Овен, а Луната в Телец.

Смята се че свещената река Ганга е слезла на земята на този ден.

Затова и често хинду последователите се женят на този ден, известират в злато и диаманти и започват нови неща.

Според легендите на този ден Пандавите са получили Акшая Патрам (Свещен лък, който дава неограничено количество храна) от Бог Кришна на този ден (Махабхарата). И от там идва вярването, че всичко, в което инвестираме на този ден ни се възвръща многократно.

Също има вярване че на този ден Светецът Вяса е започнал да пише Махабхарата.
Бог Вишну и неговите инкарнации се почитат на този ден. Също се прави и пуджа на Лакшми. В съвремения свят този ден се свързва с покупки на злато и много хора очакват този ден, за да инвестират в злато.

Какво да правим на този ден?

Основно молитвите са насочени към Вишну и Лакшми. Може да се предложат цветя и тулси листа на Вишну, да се направи пуджа на Лакшми. Добре е да се предложи храна на бедните, според хиндуистите най-големия дар, който можем да направим е да нахраним някого. Тъй като е един от най-благоприятните дни, е добре да се стартират нови начинания.

 

Акшая Тритхи – Неразрушимия ден

Свами Сатсанги Сарасвати

Индия е страна, богата на духовно наследство, което ни дава съкровище от знание, и ние сме късметлии че сме родени тук, в тази страна. Така, както се прави проект и схема на каквото и да е, преди то да се появи в материалния свят, било то къща, кола, компютър, сателит, по същия начин вашия живот има такава схема, скица, която е направена дълги преди да се появите. Може да сте осъзнали това, а може и да не сте, но това е в основата от наследството на фестивалите, празниците, постите, обетите, които ни поддържат от това да се отклоним от нашата схема, която е създадена за сегашното ни превъплъщение.

Как точно се случва това? Замислете се и ще откриете, че всички тези празници се появяват в определени моменти. Много често те съществуват и се честват от древни времена, което дава идея за цикличността на времето, което позволява на тези специални моменти да се завръщат отново и отново. Терминът, даден за тези моменти се нарича мухурта, и трябва да знаем че значенито на всяка мухурта може да се почувства на всички нива на съществуване – физически, емоционално, интелектуално, духовно.

Една такава важна мухурта е Акшая тритхи, която си е заслужила званието на перфектния празник. Акшая тритхи е още в познат и като Акхатийдж, появява се на третия ден от светлата половина на луната в месеца Байсак (средата на април и средата на май). Думата акшая означава това, което е постоянно, стабилно и никога не се разрушава. В нашия живот няма нищо постоянно, всичко се променя и от време на време ние имаме трудности в живота, докато се нагласим към новите неща и промени. Всъщност единственото нещо, което не се променя и разрушава е сатя, истината, която е друга дума, друго име на всеприсъстващия Бог.

Разбира се ние не сме виждали Бог, но наследството, което сме получили от предшествениците ни говори че има специални моменти, мухурти, когато човек може да изживее, да усети тази постоянна истина и също да получи позитивно влияние от това изживяване. И един от тези специални моменти е Акшая титхи.

Всъщност, Акшая тритхи е познат и като Ишвара Тритхи. Тритхи означава третия ден ден, а Ишвара тритхи – означава че всичко, което дойде и се случи на този ден никога няма да умре. Парашума, един от безсмъртните, е бил роден на този ден. И този ден е още познат и като чиранджийви титхи, денят на безсмъртните.

Една от четирите юги (епохи в развитието на човечеството, бел. на преводача), Трета юга е започнала на този ден; този ден е още познат и като югадититхи, което дава значение на този момент че е много силен и стават големи метаморфози в стратосферата. На този ден Бадринат, едно от четирите почитани светилища на Хималаите, отваря врати за почитане на Бог Нараяна.

На този ден, в който влияят неразрушими сили, всички думи, които говорите, мисли, които мислите и действия, които предприемате стават част от вашия хард диск и остават с вас живот след живот. Така че на този ден човек трябва да положи усилия да прави добри дела, да прави джапа (мантруване), тапа (ритуали), да дава на другите и да помни Бог, за да може да си увеличите духовната банкова сметка.

Доминиращия елемент на този ден е акшая татва, този неразрушим елемент, който може да отвори тези врати за вас, които да ви накарат да осъзнаете потенциала си. И това е ден, в който човек е добре да се обърне навътре, а вибрациите на този ден ще еви помогнат за това. Това е ден, в който да правите само неща, които са позитивни и ви карат да се чувствате щастливи. Защото елемента на акшая татва доминира в този ден и носи неразрушима сила и природа в себе си.

Станете рано на този ден, направете хаван, огнена церемония, повтаряйте хилядата имена на Вишну. След това ако времето позволява – направете медитация с вашата лична мантра, пейте името на Рама. Много е благоприятно пеенето на Бхавад Гита. И ако сте благословени да намерите някой, който е в беда, помогнете му, а това на вас ще донесе благословията на Бог.

източник:
Yoga magazine, www.yogamag.net,